Les festes més representatives del poble de Besalú.
Besalú, ciutat jueva
Els dies 5, 6, i 7 del mes de març Besalú retorna al món jueu amb mercat al carrer. El mercat acull parades d’artesania, de llibres de temàtica jueva i un forn de pa hebreu, a més es realitzen altres activitats com espectacles infantils, cinema, conferències o visites guiades. Els restaurants que col·laboren a Besalú Gastronòmica, durant els tres dies que dura la fira ofereixen als clients plats dedicats a la cuina tradicional jueva. En motiu de la fira, Besalú aprofita per col·locar plaques de metall, que senyalen els diversos indrets relacionats amb els jueu, ja que el poble de Besalú, juntament amb Girona, és un dels municipis on els hebreus varen tenir una presència molt forta i extensa
Processó dels Dolors
Un dels actes més rellevants que es celebra dins del cicle festiu de la Quaresma-Setmana Santa, és la Processó dels Dolors de Besalú, aquesta es dur a terme el divendres abans de Ram. És un acte popular que es va iniciar l'any 1701, dos anys després que es fundés la Congregació de la mare de Déu dels Dolors que encara avui es dur a terme al poble.
L’estructura i els elements de la Processó són similars a d'altres processors dels Dolors de Catalunya (Mieres, Banyoles, Barcelona, etc.) però incorpora elements propis que la fan molt singular.
Es pot dir que la processó dels Dolors és l'element més destacat del patrimoni festiu de Besalú. Aquest és un acte vigent, que encara avui contribueix per tots els habitants de la vila i de la rodalia, i una de les ocasions, per a molts dels que viuen fora, de tornar al lloc natal.
Visites nocturnes
Tots els dimecres de juliol i agost, a les onze de la nit, es pot fer una visita guiada per la vila comtal, on els visitants poden passejar pel mercat medieval, la sinagoga i la riba del riu Fluvià. A més, en diferents punts del poble es realitzen espectacles de lluita, d’amor, etc. Per dur a terme aquesta activitat la implicació dels veïns és essencial, ja que són ells els actors principals dels diferents espectacles que es realitzen.
Besalú medieval
Anys enrere, el mercat de la vila de Besalú va ser molt important. Al segle XIV va ser el primer centre comercial de la garrotxa, al qual i anaven pagesos, artesans, comerciants i negociants de tota la zona. L’augment de persones que hi anaven a vendre i, el fet de que una part dels ingressos obtinguts els destinessin a comprar productes manufacturats a la mateixa vila, feien prosperar tot tipus de comerç: sabaters, teixidors, fusters entre molts altres oficis.
És per això, que el primer cap de setmana del mes de setembre, Besalú vol recordar l’època medieval i per això retrocedeix molts anys enrere on la vila es transforma en l’antic comptat del poble. Els carrers i places s’omplen de personatges que fan gaudir als ciutadans a través d’un munt d’espectacles, històries i activitats: trobadors, músics, malabars, artesans, etc
La Festa Major
El 24 de setembre, Besalú celebra la festa major. Els fets més rellevants de la festa és que des de l'any 1947, la Principal de la bisbal organitza tot tipus de balls i sardanes per tota la població. De la mateixa manera, des de l'any 1985, es celebra una competició deportiva d'embarcacions al riu Fluvià i es pot fer ús de tot tipus de material per tal d'aconseguir una balsa de construcció casolana.
Per facilitar la participació de les persones que treballen fora del poble i per assegurar la presència dels pobles dels voltants es trasllada la celebració de la festa al cap de setmana més proper.
A principis del mes de desembre a Besalú és celebra la Fira de la Ratafia, un esdeveniment que va néixer l'any 1993 i que té com a objectiu potenciar el licor català, que prové d’una tradició artesana de les terres de la Garrotxa.
La Fira s’organitza molt a prop de la Plaça de la Llibertat, on una desena de parades d’arreu del país ofereixen a la gent del poble la possibilitat de tastar i comprar aquesta beguda.
Cada any, la gent de Besalú pot presentar la ratafia que ha elaborat a casa, ja que s’organitza un concurs entre tots els visitants del poble per escollir la millor ratafia casolana de l’any. El guanyador tindrà l'honor de veure l'any següent la seva ratafia embotellada i comercialitzada com al licor de la Fira. A més, el concurs compta amb diverses actuacions musicals al llarg del dia, normalment música tradicional i sardanes.
Per altra banda, durant tot el dia a la Plaça de Sant Pere es pot gaudir d'un Mercat Artesanal i del Mercat de Nadal on s'hi poden trobar des de torrons i embotits fins a roba i joguines. Des de l'any 2005, la Fira organitza unes jornades gastronòmiques: "La nova cuina de la ratafia", amb la participació de la majoria de restaurants de la localitat, que preparen els seus millors plats amb la ratafia com a element principal.
Per altra banda, durant tot el dia a la Plaça de Sant Pere es pot gaudir d'un Mercat Artesanal i del Mercat de Nadal on s'hi poden trobar des de torrons i embotits fins a roba i joguines. Des de l'any 2005, la Fira organitza unes jornades gastronòmiques: "La nova cuina de la ratafia", amb la participació de la majoria de restaurants de la localitat, que preparen els seus millors plats amb la ratafia com a element principal.