La vila

Situació


Besalú és un municipi de la comarca de la Garrotxa situada a 150 metres d'altitud i entre dos rius: el Fluvià al sud i el Capellades al nord.  La seva extensió és de 4’81Km2 i compta amb 2.361 habitants segons el padró municipal del gener del 2009 realitzat per l’INE. Es tracta d'un poble molt ben comunciat, ja que es troba en la cruïlla de tres comarques: l’Alt Empordà, el Pla de l'Estany i la Garrotxa. 
Des de l'antiguitat, Besalú ha estat un centre important de comunicacions. Avui, el travessa l'eix Olot-Banyoles/Girona, i d'aquí surt la carretera que va cap a Figueres.


                                                                                                                                       
L'entorn natural i la fauna

Besalú és un municipi envoltat de camps i boscos. L'activitat que es porta a terme als camps, majoritàriament, és el cultiu de plantes farratgeres i cereals, principalment d'ordi. En aquesta zona, encara hi queden alguns olivers, tot i que ha disminuït la superfície. Als marges dels camps, hi podem trobar arbres de boscos, com el roure, l'alzina, la rubínia (originària d’Amèrica del Nord). El faig i el pi són dos dels arbres habituals dels quals la població en treu benefici perquè se n’extreu fusta per elaborar tot tipus de materials. També hi podem trobar arbustos com l'esbarzer, l'espinavesa, l'esparreguera i el saüc, que formen una massa espessa i plena de vida que serveix de lloc de cria a un gran nombre de la fauna pròpia d’aquest indret.
A més, el poble conviu amb tot tipus de vegetació, com són el grèvol, el maduixer, la falguera, entre altres. 



Molt lligat a l'agricultura, també hi trobem les explotacions ramaderes porcines i bovines; tot i que en aquests últims temps, les bovines han perdut pes, ja que el preu de la llet s'ha abaratit i als pagesos no els és rendible aquest tipus d'explotació.

També hi abunden aus com l'oreneta, el pardal, el colom, l'òliba i l'estornell. Pel que fa als rèptils, trobem el dragó, la serp verda, el gripau, el vidriol (coneguda també per serp de vidre o nineta) i, finalment, els mamífers com el ratolí domèstic, la mostela, la guilla i l’eriçó